Domácí dílna: Český magazín pro kutily

Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel k řezání

David Kozák, 18. listopadu 2004

Petržel, to není jen kořen, ale také nať, která se velmi dobře hodí jako koření do polévek či ozdoba jídel...

Petržel k řezání. Slouží jako zelené (listové) koření do polévek i jako výzdoba pečených masitých pokrmů a pod. Při výsevu této petržele nemusíme být tak úzkostlivi a můžeme síti semeno hustěji, protože nevyvinujeme kořenů pro spotřebu, ale slabých a mrcasatých. Užitek dává pouze svými listy a v zahrádkách vysévá se pouze na malý prostor, protože odebrané listy stále nahražuje. Na zimu můžeme něco kořenů ze země vyzvednouti a do vyšších květinových hrnků nasázeti, takže na světlém místě v kuchyni poskytuje po celou zimu potřebné listy.

Rozeznáváme petržel k řezání s listem hladkým a kadeřavým. Prvá jest lepší do polévek, druhá pro ozdobu masných pečení, protože je ozdobnější.

Výhodné jest semeno ve větším rozsahu vysévati ke konci srpna nebo na začátku září (lépe hladké petržele), takže do příchodu podzimních mrazů se pěkně vyvine a můžeme ji pak sklízeti po celou zimu (jako špenát vypichovati) a na trhy, kde se těší čilému odbytu, dovážeti.





Copyright © 2001 Domácí dílna