Domácí dílna: Český magazín pro kutily

Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Červená řepa

David Kozák, 1. listopadu 2004

Druhá série článků věnovaných jednotlivým druhům zeleniny, jejich pěstování a skladování, je zaměřena na kořenovou zeleninu. V prvním článku konkrétně na červenou řepu.

Řípa salátová (červená). Žádá půdu výživnou, ale ne čerstvě hnojenou, dobře zpracovanou a přiměřeně vlhkou. Za sucha se jí nedaří. Bylo by nesprávné s výsevem salátové řepy z jara příliš spěchati. Vyvinuly by se ovšem kořeny veliké, ale nebyly by dosti jemné, chutné. Lépe jest prováděti v květnu, do řádků asi 25-30 cm od sebe. Podmínkou u salátových řep jest dužina tmavočervená až černočervená. Proto již při protrhávání mladých rostlin ponecháváme státi jen takové, které zaručují být tmavé a ostatní všechny vytrháváme. Protože klademe při výsevu vždy po 2-3 zrnech a v každém bývá ještě i několik semének, vzklíčí pohromadě několik rostlinek, z nichž ponecháme pouze jednu, nejtmavší.

Rozeznáváme odrůdy kulaté a dlouhé. Prvé hodí se pro pěstování v půdách mělkých, druhé v hlubokých. Hospodyňky ale také dávají někdy přednost tvaru kulatému, jiné dlouhému. Vysazovati sazeničky salátové řípy nedává nikdy záruku vypěstování pěkných řep; obyčejně mají takové řípy více kořenů, zvláště odrůdy dlouhé. Rané výsevy mívají mnohdy i tu vadu, že rostlinky utrpí pozdními mrazíky a pak i ze značné části vyrůstají do květu, při čemž kořen zůstane malý a zdřevnatí.





Copyright © 2001 Domácí dílna