Domácí dílna: Český magazín pro kutily

Broušení dláta

-Red-, 13. listopadu 2001

Tak jako se každé ostří jednou otupí, tak i ostří dláta musíme po nějakém čase přebrousit. Na dobrém ostří totiž závisí nejen kvalita obdělaného povrchu ale i bezpečnost práce. Platí totiž nepsané pravidlo, že tupý nůž je nebezpečnější než ostrý.


Broušení dláta provádíme často, protože práce s ním pak bude snadnější, rychlejší a přesnější.

Postup

1.Pod lupou zkontrolujeme, zda zkosená hrana dláta nemá zuby nebo otřepy. Pokud má, zbrousíme je pomocí středně hrubého kotouče na brusce.

2.Držíme čepel se skosenou hranou směrem nahoru a pohybujeme s ní od kraje ke kraji. Přitom držíme ostří stále kolmo k brusce. Během broušení čepel opakovaně ochlazujeme ponořením do studené vody.



3.Poté čepel otočíme skosenou hranou dolů a opakujeme předešlý krok. Tentokrát však držíme čepel pod úhlem 25% tak, aby se zkosenou hranou přesně dotýkala kotouče brusky.



4.Obě strany čepele dobrousíme na jemnozrnném brousku. Pro lepší dobroušení můžeme nanést několik kapek jemného oleje. Po každém třetím přejetí po brousku čepel utřeme a znovu naneseme olej. 



5.Pod lupou opět zkontrolujeme, zda nabroušené dláto nemá zuby nebo otřepy.

Použité nástroje
Použitý materiál
bruska
jemný olej
jemnozrnný brousek
hadr
lupa
nádoba se studenou vodou
rukavice
ochranné brýle





Copyright © 2001 Domácí dílna