Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Zelí červené
David Kozák, 21. října 2004 Dnes si od Jindřicha Vaňka necháme poradit, jak pěstovat červené zelí. Zelí červené pěstuje se s oblibou pro kuchyně na saláty, ač místy jej také jako bílé zelí krouhají a ukládají. Červené zelí zdá se, že je poněkud náročnější, než bílém ale přece se mu daří v každé zahrádce při náležité péči dobře. Podmínkou jest opět půda vydatně vyhnojená a dobře zpracovaná. I zde rozeznáváme odrůdy ranější a pozdní. Mezi prvé řadíme erfurtské, krvavě červené, berlínské tmavší a Haco, nejtmavější. Pozdní odrůdy jsou holandské a americké. Prvé vysazujeme pak na 45-50 cm, pozdní až 60 cm od sebe. Třebaže červené zelí tak snadno nenapadají motýli běláska zelného, trpí zase také stejně jako bílé dřepčíkem. Úchova hlávek červeného zelí provádí se stejně jako u bílého. |