Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Červená řepa
David Kozák, 1. listopadu 2004 Druhá série článků věnovaných jednotlivým druhům zeleniny, jejich pěstování a skladování, je zaměřena na kořenovou zeleninu. V prvním článku konkrétně na červenou řepu. Řípa salátová (červená). Žádá půdu výživnou, ale ne čerstvě hnojenou, dobře zpracovanou a přiměřeně vlhkou. Za sucha se jí nedaří. Bylo by nesprávné s výsevem salátové řepy z jara příliš spěchati. Vyvinuly by se ovšem kořeny veliké, ale nebyly by dosti jemné, chutné. Lépe jest prováděti v květnu, do řádků asi 25-30 cm od sebe. Podmínkou u salátových řep jest dužina tmavočervená až černočervená. Proto již při protrhávání mladých rostlin ponecháváme státi jen takové, které zaručují být tmavé a ostatní všechny vytrháváme. Protože klademe při výsevu vždy po 2-3 zrnech a v každém bývá ještě i několik semének, vzklíčí pohromadě několik rostlinek, z nichž ponecháme pouze jednu, nejtmavší. |