 |










|
 |

Tak jako se každé ostří jednou otupí, tak i ostří dláta musíme po nějakém čase přebrousit. Na dobrém ostří totiž závisí nejen kvalita obdělaného povrchu ale i bezpečnost práce. Platí totiž nepsané pravidlo, že tupý nůž je nebezpečnější než ostrý.
Broušení dláta provádíme často, protože práce s ním pak bude snadnější, rychlejší a přesnější.
Postup
1. | Pod lupou zkontrolujeme, zda zkosená hrana dláta nemá zuby nebo otřepy. Pokud má, zbrousíme je pomocí středně hrubého kotouče na brusce.
|
2. | Držíme čepel se skosenou hranou směrem nahoru a pohybujeme s ní od kraje ke kraji. Přitom držíme ostří stále kolmo k brusce. Během broušení čepel opakovaně ochlazujeme ponořením do studené vody.

|
3. | Poté čepel otočíme skosenou hranou dolů a opakujeme předešlý krok. Tentokrát však držíme čepel pod úhlem 25% tak, aby se zkosenou hranou přesně dotýkala kotouče brusky.

|
4. | Obě strany čepele dobrousíme na jemnozrnném brousku. Pro lepší dobroušení můžeme nanést několik kapek jemného oleje. Po každém třetím přejetí po brousku čepel utřeme a znovu naneseme olej.

|
5. | Pod lupou opět zkontrolujeme, zda nabroušené dláto nemá zuby nebo otřepy. |
 |  |
Použité nástroje | Použitý materiál |
bruska | jemný olej |
jemnozrnný brousek | hadr |
lupa | nádoba se studenou vodou |
rukavice |  |
ochranné brýle |  |
Autor: -Red-
Datum: 13.11.2001
Reakce na článek
|
9 příspěvkků |
|
Od |
Téma |
Datum |
 |
|
|
|
 |
|