Domácí dílna spotrebak.cz | pameti.cz | e-komerce.cz | svetnotes.cz  
Domácí dílna

pameti.cz - paměťové moduly a flash Kingston a Transcend

Domácí dílna
Aktuality Recenze Jak na to ? Bazar Diskuze

  Titulní strana

Služby serveru
mezi_menu
  Tipy a triky
mezi_menu
  Odborník radí
mezi_menu
  Katalog firem
mezi_menu
  Kalendář akcí
mezi_menu

O serveru

  Reklama

  Profil

  Kontakt

Odběr novinek


Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Hlávkové zelí Vytisknout...
Jak na to  ->  Zahrada  ->  Zahrádka

Dnešní pokračování textů z knihy Jindřicha Vaňka je věnováno bílému hlávkovému zelí.



Zelí bílé hlávkové jest z košťálovin nejvíce pěstovaná zelenina, která mimo po celé léto a podzim v kuchyni jako příkrm k pečeným masům jest připravována, na zimu a jaro se krouhá a nakládá. Pro menší domácí zahrádky mají význam odrůdy rané, nanejvýše polorané. Pozdní, velké odrůdy pěstují se ve velkém množství na polích a můžeme se na zimu levněji zásobovati, než vlastní pěstbou.

Rané odrůdy liší se od sebe hlavně tvarem hlávek, také velikostí. Jsou buď kulaté nebo homolovité zašpičatělé. Nejlepší jsou: Červnové, Express, Dittmarské, erfurtské, kodaňské, holandské (Sláva Holandu) a j. Abychom také skutečně ony rané odrůdy mohli záhy sklízeti, vyséváme semeno v březnu do poloteplého pařiště. Můžeme-li mladé semenáčky přepichovati, jest jim toto ku prospěchu.

Půdu vyžaduje zelí výživnou, tedy již na podzim dobře pohnojenou a hluboko zrytou. Výsadba raných odrůd do volné půdy provádí se ke konci dubna, když jsme předtím sazeničky dobře otužovali a to malé odrůdy na 35-45, větší (Sláva Holandu a Rekord) na 50 cm od sebe. Čím hojněji budeme zelí zalévati, tím dříve budeme také sklízeti pěkné hlávky, ale také jemnější, s menšími listovými žebry.

Letní odrůdy zelí nehodí se dobře k přezimování, ani kdybychom je vysazovali později. K tomu máme odrůdy pozdní, s většími, pevnějšími hlávkami, jako Brunšvické, Wredeho, Královéhradecké, amagerské a pod. Protože i v zimě často bývá vítané zelí nekysané, uchováváme si něco hlávek v suchém sklepě založených, nebo bez kořenů v kolně nebo na jiném místě bezmrazém do slámy uložených. Dobře drží se ale hlávky zelné také, když je v chladné, sušší místnosti, dosti vzdušné zavěsíme na natáhnuté dráty za košťál, hlavou dolů. Tehdy nepuká tak snadno, jako do písku nebo jinak založené a tak snadno ani zevní listy nezahnívají.

Pozdní odrůdy zelí vyséváme do studeného pařiště nebo na chráněný záhonek ve volné půdě v polovici nebo ke konci března, ano ještě i na začátku dubna. Vysazujeme je pak na 70 cm od sebe.

Autor: David Kozák Datum: 20.10.2004 17:23:24


Sdílet článek
Facebook Facebook   Jagg Jagg.cz   Linkuj Linkuj.cz  

 Související články
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Mangold07.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Lebeda zahradní06.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Anglický špenát03.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Čtyřboč rozkladitá02.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Špenát01.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Polníček26.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Štěrbák24.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Hlávkový salát22.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Čekanka19.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel k řezání18.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel kořenová16.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Řapíkatý celer15.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Celer11.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Karotky a mrkve10.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Kokoška09.11.2004

 Reakce na článek  
Od Téma Datum
Vypsat všechny Přidat komentář


Hledejte slovo nebo slovní spojení v článcích.
Sloupek
Ano, koupil jsem si štětku. Ale pro upřesnění nikoliv osobu, provozující nejstarší řemeslo na světě, ale nástroj, který se používá pro úklid záchodových mís.
Více ...
Reakce
Ako nájsť stred kruhu? (4 komentáře)

Štukování bytu v paneláku (35 komentářů)

Jak vytvořit a pečovat o interiér alergika (1 komentář)

Nejčtenější
Reklama

Redakce
 
© 2001- ABC Systems, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-1038