Domácí dílna spotrebak.cz | pameti.cz | e-komerce.cz | svetnotes.cz  
Domácí dílna
-
pameti.cz - paměťové moduly a flash Kingston a Transcend

Domácí dílna
Aktuality Recenze Jak na to ? Bazar Diskuze

  Titulní strana

Služby serveru
mezi_menu
  Tipy a triky
mezi_menu
  Odborník radí
mezi_menu
  Katalog firem
mezi_menu
  Kalendář akcí
mezi_menu

O serveru

  Reklama

  Profil

  Kontakt

  Ochrana os. údajů



Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Hlávkové zelí Vytisknout...
Jak na to  ->  Zahrada  ->  Zahrádka

Dnešní pokračování textů z knihy Jindřicha Vaňka je věnováno bílému hlávkovému zelí.



Zelí bílé hlávkové jest z košťálovin nejvíce pěstovaná zelenina, která mimo po celé léto a podzim v kuchyni jako příkrm k pečeným masům jest připravována, na zimu a jaro se krouhá a nakládá. Pro menší domácí zahrádky mají význam odrůdy rané, nanejvýše polorané. Pozdní, velké odrůdy pěstují se ve velkém množství na polích a můžeme se na zimu levněji zásobovati, než vlastní pěstbou.

Rané odrůdy liší se od sebe hlavně tvarem hlávek, také velikostí. Jsou buď kulaté nebo homolovité zašpičatělé. Nejlepší jsou: Červnové, Express, Dittmarské, erfurtské, kodaňské, holandské (Sláva Holandu) a j. Abychom také skutečně ony rané odrůdy mohli záhy sklízeti, vyséváme semeno v březnu do poloteplého pařiště. Můžeme-li mladé semenáčky přepichovati, jest jim toto ku prospěchu.

Půdu vyžaduje zelí výživnou, tedy již na podzim dobře pohnojenou a hluboko zrytou. Výsadba raných odrůd do volné půdy provádí se ke konci dubna, když jsme předtím sazeničky dobře otužovali a to malé odrůdy na 35-45, větší (Sláva Holandu a Rekord) na 50 cm od sebe. Čím hojněji budeme zelí zalévati, tím dříve budeme také sklízeti pěkné hlávky, ale také jemnější, s menšími listovými žebry.

Letní odrůdy zelí nehodí se dobře k přezimování, ani kdybychom je vysazovali později. K tomu máme odrůdy pozdní, s většími, pevnějšími hlávkami, jako Brunšvické, Wredeho, Královéhradecké, amagerské a pod. Protože i v zimě často bývá vítané zelí nekysané, uchováváme si něco hlávek v suchém sklepě založených, nebo bez kořenů v kolně nebo na jiném místě bezmrazém do slámy uložených. Dobře drží se ale hlávky zelné také, když je v chladné, sušší místnosti, dosti vzdušné zavěsíme na natáhnuté dráty za košťál, hlavou dolů. Tehdy nepuká tak snadno, jako do písku nebo jinak založené a tak snadno ani zevní listy nezahnívají.

Pozdní odrůdy zelí vyséváme do studeného pařiště nebo na chráněný záhonek ve volné půdě v polovici nebo ke konci března, ano ještě i na začátku dubna. Vysazujeme je pak na 70 cm od sebe.

Autor: David Kozák Datum: 20.10.2004 17:23:24


Sdílet článek
Facebook Facebook   Jagg Jagg.cz   Linkuj Linkuj.cz  

 Související články
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Mangold07.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Lebeda zahradní06.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Anglický špenát03.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Čtyřboč rozkladitá02.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Špenát01.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Polníček26.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Štěrbák24.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Hlávkový salát22.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Čekanka19.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel k řezání18.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel kořenová16.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Řapíkatý celer15.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Celer11.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Karotky a mrkve10.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Kokoška09.11.2004

 Reakce na článek  
Od Téma Datum
Vypsat všechny Přidat komentář


Hledejte slovo nebo slovní spojení v článcích.
Sloupek
Ano, koupil jsem si štětku. Ale pro upřesnění nikoliv osobu, provozující nejstarší řemeslo na světě, ale nástroj, který se používá pro úklid záchodových mís.
Více ...
Reakce
Úsporná domácnost - IV - energie pro vytápění (3 komentáře)

Jak vytvořit a pečovat o interiér alergika (2 komentáře)

Stavba kamenného krbu II. (1 komentář)

Nejčtenější
Reklama

Redakce
 
© 2001- ABC Systems, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-1038