Domácí dílna: Český magazín pro kutily

Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Černokořen

David Kozák, 8. listopadu 2004

Další pokračování seriálu textů z knihy komerčního a bursovního rady Jindřicha Vaňka o pěstování zeleniny se věnuje černokořenu neboli Hadímu mordu obecnému (Scorzonera hispanica L., též hadí kořen, kořen kozelčí, kořen morový, chřest chudých, spořeček, škorconer, zimní chřest).

Černokořen (hadí mord). Také jedna neprávem málo pěstovaná, ač chutná a velice zdravá kořenová zelenina, která upravuje se co příkrm jako chřest. Semeno vysévá se v dubnu do řádků asi 30 cm od sebe vzdálených a vyklíčí-li semeno hustě, protrhávají se rostlinky, aby stály asi 15 cm od sebe. Půdu musí míti bezpodmínečně hluboko zpracovanou, nejméně na 25-30 cm, ale ne čerstvě hnojenou. Vždy vykvete několik rostlin v prvém roce, což jakosti kořenů nikterak neškodí, jen že zůstanou pak slabé. Sklizeň nutno prováděti velice opatrně, protože z každého i nepatrného poranění vytéká mléčná šťáva, právě nejdůležitější živina. Takové poškozené kořeny musí se ihned v kuchyni upotřebiti. Vydrží zcela dobře přes zimu v zemi a kořeny do příštího roku dorůstají. Do sklepa na zimu se ukládá do písku. Protože jest to zelenina zdravá a doporučuje se i nemocným trpícím rheumatismem, zasluhoval by více pěstování.





Copyright © 2001 Domácí dílna