Domácí dílna: Český magazín pro kutily

Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Pastyňák

David Kozák, 2. listopadu 2004

Dalším druhem kořenové zeleniny, jenž si blíže představíme prostřednictvím textu Jindřicha Vaňka, je pastyňák.

Pastyňák pěstuje se méně v zahrádkách než jiné kořenové zeleniny, protože se má za to, že postačí kořenová petržel jako polévková zelenina, které se pastyňák chutí, třeba o něco jemnější, podobá. Málokdo ale ví, že kořen pastyňáku jest možno upravovati jako výbornou zeleninovou příkrm a proto je tato zelenina poněkud mnoho zanedbávána. Kořeny má asi podobné jako petržel, jen list a semeno se od ní liší. Nevybírá si v půdě, ano snáší i čerstvě vyhnojenou. Vysévá se z jara záhy, jako petržel do řádků a později se rostliny protrhávají, aby se mohly dobře vyvinouti. V dobrých půdách vyvinuje kořeny silné, schopné lépe spotřeby v kuchyni za příkrm, kdežto slabé kořeny upotřebují se pouze jako zelenina polévková. Jsou odrůdy krátké a dlouhé. Na zimu se ukládají kořeny do písku ve sklepě, ač vydrží přes zimu i v zemi. Ale pak pozbývají přirozené chuti.





Copyright © 2001 Domácí dílna