Domácí dílna: Český magazín pro kutily

Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Štěrbák

David Kozák, 24. listopadu 2004

Dalším představitelem salátové zeleniny, který si představíme, je štěrbák neboli endivie letní.

Štěrbák či endivie letní. Netvoří pevných hlávek, ale vyšších, delších listů. Dříve bylo nutno tyto saláty, které slouží více k vaření, svazovati, aby vnitřní listy byly jemnější, novější odrůdy, ale jsou již propěstovány a lepší, uzavírají se samovolně více. Požadavky tohoto salátu jsou tytéž jako hlávkového, jenže jest jej možno pěstovati po celé léto. Dle odrůdy jsou saláty se zeleným nebo žlutavým listem.

Štěrbák či endivie zimní. Liší se od hořejšího hlavně nižším a rozloženým vzrůstem. Listy má buď zelenější a hladké, nebo také zkadeřené a jakoby vystřihované. Vysévá se v červenci a v srpnu, pak vysazuje na záhony jako hlávkový salát a stejně se také ošetřuje. Je-li vyspělý, buď se svazuje, aby vnitřní listy vybělaly a zjemnily, nebo později na podzim s kořeny přenáší se do sklepů, kde se založí v temnu, po případě v krytém pařišti, kde krásně zbělí, načež v zimě upravuje se jako výborný salát.

Pokračování příště...

Zdroj: Vaněk Jindřich: Vaňkův zahradnický rádce. Praha, Čsl. semenářské závody Jindřich Vaněk 1929.





Copyright © 2001 Domácí dílna