spotrebak.cz | pameti.cz | e-komerce.cz | svetnotes.cz |
pameti.cz - paměťové moduly a flash Kingston a Transcend |
|
|
Titulní strana Tipy a triky Odborník radí Katalog firem Kalendář akcí |
Dnešní pokračování textů z knihy Jindřicha Vaňka je věnováno bílému hlávkovému zelí.
Zelí bílé hlávkové jest z košťálovin nejvíce pěstovaná zelenina, která mimo po celé léto a podzim v kuchyni jako příkrm k pečeným masům jest připravována, na zimu a jaro se krouhá a nakládá. Pro menší domácí zahrádky mají význam odrůdy rané, nanejvýše polorané. Pozdní, velké odrůdy pěstují se ve velkém množství na polích a můžeme se na zimu levněji zásobovati, než vlastní pěstbou. Rané odrůdy liší se od sebe hlavně tvarem hlávek, také velikostí. Jsou buď kulaté nebo homolovité zašpičatělé. Nejlepší jsou: Červnové, Express, Dittmarské, erfurtské, kodaňské, holandské (Sláva Holandu) a j. Abychom také skutečně ony rané odrůdy mohli záhy sklízeti, vyséváme semeno v březnu do poloteplého pařiště. Můžeme-li mladé semenáčky přepichovati, jest jim toto ku prospěchu. Autor: David Kozák Datum: 20.10.2004 17:23:24
|